Instructeur Basale Reanimatie (Instructeur BLS/AED) NRR blended learning (1 praktijkdag).
In Nederland worden per week ongeveer 300 mensen buiten het ziekenhuis getroffen door een plotselinge circulatiestilstand. Deskundige hulpverleners zijn meestal niet op tijd ter plaatse om de hersenbeschadiging die dan optreedt te voorkomen. Soms komt iemand dan te overlijden. Het is belangrijk dat omstanders een circulatiestilstand herkennen, 112 bellen en direct starten met reanimeren. Tijdens de reanimatie wordt zuurstofrijk bloed rondgepompt om schade aan vitale organen te beperken of te voorkomen. Het inzetten van een automatische externe defibrillator vergroot de overlevingskans.
Het verzorgen van reanimatieonderwijs vraagt bepaalde kwaliteiten van een instructeur. Naast uitstekende eigen vaardigheden is het nodig om deze vaardigheden ook over te kunnen brengen op de deelnemers. De Nederlandse Reanimatie Raad heeft in samenwerking van de Europese Reanimatie Raad een systeem van instructeurstrainingen opgezet. Als NRR-instructeur BLS/AED mag je reanimatietrainingen verzorgen en een certificaat van de NRR uitreiken aan deelnemers.
Inhoud training
Na het succesvol afronden van de e-learningmodule wordt je toegelaten tot een trainingsdag. Tijdens de training worden direct de eigen vaardigheden getoetst en de reanimatierichtlijnen en achtergronden kort doorgenomen. Vervolgens worden de didactische aspecten, die in de e-learning al in theorie behandeld zijn, praktisch beoefend, verbeterd en getoetst door een docent-instructeur. De docent-instructeur zal je tijdens de training intensief begeleiden en je voorbereiden op het daadwerkelijk lesgeven in de basale reanimatie. Je wordt getraind om zowel basistrainingen als opfristrainingen te verzorgen.
Aan het einde van de training ben je in staat om:
- Een demonstratie van de basale reanimatie inclusief de inzet van een AED te geven volgens de meest actuele richtlijn NRR.
- De opbouw van een basale reanimatie basistraining te verwoorden en te verantwoorden.
- De opbouw van een opfristraining reanimatie te verwoorden en te verantwoorden.
- Eenvoudige les- en leerdoelen te formuleren en een training gestructureerd te verzorgen aan de hand van de gestelde doelen.
- Een presentatie te maken en te geven.
- Aan de hand van het 4-stappenplan een (deel)vaardigheid aan te leren en hierbij directe feedback toepassen.
- Een scenario voor een basis- en opfristraining voor te bereiden, uit te voeren en te evalueren.
- Een evaluatie middels Pendelton, learning-conversation en een debriefing te verzorgen.
- Het belang van snelle herkenning, reanimeren en vroegtijdig inzetten van een AED in eenvoudige bewoordingen te benoemen.
- De organisatorische aspecten (waaronder het cursusreglement en CoSy) van een reanimatietraining te beschrijven.
- Hulpmiddelen (fantomen, AED’s, feedbacksystemen) tijdens een reanimatietraining te gebruiken volgens voorschrift van een fabrikant.
Om deel te kunnen nemen aan de training, moet je in het bezit zijn van een geldig NRR-reanimatiecertificaat (hulpverlener) in combinatie met één van de onderstaande diploma’s / certificaten:
- Arts of verpleegkundige.
- Certificaat van een opleiding in de gezondheidszorg niveau 4 of 5.
- Student geneeskunde
- Afgeronde 1e of 2e graads lerarenopleiding of hiervoor studerend (tenminste 120 studiepunten)
- Diploma ambulancechauffeur van de academie voor ambulancezorg
- Geldig certificaat Instructeur Eerste Hulp (bijv. Het Oranje Kruis, NIBHV, Medic First Aid, EFR of DAN).
- Daarnaast moet je de e-learning succesvol hebben afgerond en een certificaat hiervan overhandigen tijdens de praktijkdag.
Praktische training van één dag (8 uur), een voorbereidende e-learning (afhankelijk van voorkennis en eigen tempo tussen de 3-6 uur) en een voorbereidingsopdracht (afhankelijk van voorkennis en eigen tempo tussen de 1-2 uur).
€375 (vrijgesteld van BTW) pp. voor de gehele training inclusief e-learning en certificering. Neem contact op voor een groepsprijs en/of cursus op jouw locatie.
Theorie wordt getoetst middels een toetsing tijdens de e-learningmodule. De eigen vaardigheden en het demonstreren van de didactische vaardigheden (4-stappenplan, scenario voorbereiden / uitvoeren / afronden) worden aan de hand van gestandaardiseerde scoringslijsten getoetst. Daarbij wordt het principe van een continuous assessment gebruikt. Er is geen eindtoets opgenomen.
Registratie in CoSy als “kandidaat instructeur”
- Na het succesvol afronden van de training word je geregistreerd als kandidaat instructeur. Vervolgens moet je twee keer als kandidaat instructeur een training succesvol verzorgen waarna de upgrade tot volwaardig instructeur zal plaatsvinden.
- De training is geaccrediteerd bij sommige beroepsverenigingen.
- Om het certificaat volwaardig instructeur geldig te houden, stelt de NRR een aantal eisen waaronder een verplichte nascholing iedere twee jaar.
- Als volwaardig instructeur BLS kan je ook de training instructeur basale reanimatie van kinderen (PBLS) volgen
Gebruik data voor feedback aan ambulancepersoneel
Gebruik data voor feedback aan ambulancepersoneel René Boomars, physician assistant acute zorg, Medisch Management Ambulancezorg RAVU De RAVU maakt gebruik van reanimatie data om het ambulancepersoneel gestandaardiseerde feedback te geven over BLS en ALS aspecten. Alle reanimatiecasussen worden geanalyseerd volgens een standaard concept waarbij gebruik