EHAK-cursus
Een ongeluk zit in een klein hoekje waarbij de ernst van het letsel wisselt per situatie. Weet jij wat je moet doen bij een kind dat zich verslikt, een bloedneus heeft of een koortsstuip krijgt? Tijdens de cursus leer je welke hulp je kunt verlenen bij een levensbedreigende situatie maar ook bij eenvoudig letsel. De cursus kan door verschillende (inter)nationaal erkende instanties worden gecertificeerd en is zeer geschikt voor (gast-)ouders, leerkrachten, kraamverzorgers en medewerkers van een kinderdagverblijf of tussentijdse schoolopvang. Daarnaast is de cursus voor iedereen die eerste hulp aan kinderen wil leren.
Inhoud training
Tijdens de praktische cursus worden korte presentaties afgewisseld met het aanleren en trainen van (deel)vaardigheden die nodig zijn om de juiste eerste hulp te verlenen. Aan de hand van een aantal basisprincipes binnen de hulpverlening, wordt geleerd hoe je de juiste hulp kan verlenen en welke deskundige hulp noodzakelijk is in een bepaalde situatie. Naast het aanleren van (deel)vaardigheden wordt ook geoefend om de vaardigheden in een scenario te oefenen. Door op deze manier te trainen, behandel je niet alleen een letsel of een ziekte maar juist een kind met een letsel of ziekte. De inhoud van de cursus voldoet aan de meest actuele eerste hulp richtlijnen.
Aan het einde van de training kan je volgens de huidige (kinder-) eerste hulp richtlijn:
- De basisprincipes van de eerste hulpverlening benoemen en toepassen in een scenario.
- Beoordelen óf en welke deskundige hulp noodzakelijk is.
- Praktisch handelen bij de meest voorkomende levensbedreigende aandoeningen zoals een circulatiestilstand, een bewustzijnsstoornis een luchtwegbelemmering, een actieve bloeding, een vergiftiging of een te hoge of te lage lichaamstemperatuur.
- Praktisch handelen bij de meest voorkomende ziektebeelden zoals een koortsstuip, een ontregelde suikerpatiënt, een (pseudo)kroep aanval, een epileptisch insult of een astma-aanval.
- Praktische handelen bij de meest voorkomende plaatselijke letsels zoals (brand)wonden, botbreuken, kneuzingen, oog-, tand-, neusletsel en insectenbeten.
Om deel te nemen aan deze training is geen specifieke vooropleiding nodig. Iedereen die wil leren hoe eerste hulp moet worden verleend is van harte welkom. De minimumleeftijd voor de EHBO-cursus is 16 jaar; vanaf 12 jaar is het mogelijk na toestemming van de ouders.
De cursus duurt twee dagen van 8 uur. Hiernaast is een zelfstudie noodzakelijk (afhankelijk van voorkennis en eigen tempo gemiddeld tussen de 3-5 uur).
De kosten voor een EHAK-cursus zijn € ………pp. voor de gehele training inclusief de certificering. Gekozen kan worden voor een certificering via het First Aid Network of het Oranje Kruis. Neem contact op voor een groepsprijs en/of cursus op jouw locatie.
Tijdens de praktische training zal de ervaren trainer continue de vaardigheden beoordelen en bijstellen. Pas als een (deel)vaardigheid wordt beheerst, wordt verdergegaan met het volgende gedeelte. Hierdoor zal er geen eindtoets zijn (continuous assessment). Wel worden de vaardigheden continue beoordeeld en moet de hulpverlener wel competent zijn om op te kunnen treden.
Na de training ontvangt de deelnemer een bewijs van deelname van DLS. Daarnaast wordt bij gebleken competentie een certificaat van First Aid Network uitgereikt dat 1 jaar geldig is. Als er wordt gekozen voor een certificering via het Oranje Kruis wordt een Oranje Kruis diploma uitgereikt dat twee jaar geldig is.
- DLS biedt een praktische tweedaagse basis EHAK-cursus met een continue beoordeling van vaardigheden zonder eindtoets.
- Er kan gekozen worden voor een certificering via First Aid Network (FAN) of het Oranje Kruis.
- Sommige verzekeraars vergoeden de trainingskosten.
- In overleg kan gekozen wordt om een e-learning aan te bieden ter voorbereiding op de cursus.
Gebruik data voor feedback aan ambulancepersoneel
Gebruik data voor feedback aan ambulancepersoneel René Boomars, physician assistant acute zorg, Medisch Management Ambulancezorg RAVU De RAVU maakt gebruik van reanimatie data om het ambulancepersoneel gestandaardiseerde feedback te geven over BLS en ALS aspecten. Alle reanimatiecasussen worden geanalyseerd volgens een standaard concept waarbij gebruik