BHV-cursus
Op iedere werkplek kan zich een ongewenste situatie voordoen zoals een collegae die acuut ziek wordt of een letsel oploopt. Ook kan een brand ontstaan of moet een gebouw ontruimd worden. De werkgever is verplicht om een aantal hulpverleners op te leiden om in dit soort situaties de juiste stappen te ondernemen. Tijdens de BHV-cursus leer je hoe te handelen in een noodsituatie. Naast het bestrijden van een beginnende brand, leer je eerste hulp te verlenen en hoe te handelen in geval van een ontruiming. Bij gebleken competentie ontvang je een certificaat van het NIBHV.
Inhoud training
Tijdens de praktische cursus worden de rollen van de bedrijfshulpverlener besproken waarna vaardigheden worden aangeleerd die nodig zijn om op te kunnen treden als bedrijfshulpverlener. Naast de deelvaardigheden worden diverse scenario’s beoefend om de aangeleerde vaardigheden in een realistische situatie toe te passen. Wij proberen de oefenscenario’s zo veel als mogelijk af te stemmen op jouw werkplek! Onderdelen van de training zijn het verlenen van eerste hulp bij (kleine) ongevallen, ziektebeelden en situaties die levensbedreigend kunnen zijn voor het slachtoffer. Ook wordt er geoefend met het beperken en bestrijden van een beginnende brand en het ontruimen van een bedrijfspand. Samenwerking is essentieel tijdens een bedrijfshulpverlening en daarom besteden wij aandacht aan alarmering, communicatie, samenwerking en leiderschap. De inhoud van de cursus voldoet aan de meest actuele BHV-richtlijnen.
Aan het einde van de training kan je volgens de huidige BHV- richtlijn:
- De basisprincipes van de eerste hulpverlening benoemen en toepassen in een scenario.
- Beoordelen óf en welke deskundige hulp noodzakelijk is.
- Praktisch handelen bij de meest voorkomende levensbedreigende (spoedeisende) aandoeningen zoals een circulatiestilstand, een bewustzijnsstoornis een luchtwegbelemmering of een actieve bloeding.
- Praktisch handelen bij de meest voorkomende ziektebeelden zoals een hartinfarct, een ontregelde suikerpatiënt, een epileptisch insult of een astma-aanval.
- Praktische handelen bij de meest voorkomende plaatselijke letsels zoals (brand)wonden, botbreuken en kneuzingen.
- Een beginnende brand blussen met een voor de brand geschikt blusmiddel
- De basisprincipes van een ontruiming benoemen, aangeven hoe jouw (bedrijfs)pand ontruimd moet worden en welke rol de BHV’er heeft tijdens een ontruiming.
- Benoemen welke hulpmiddelen je ter beschikking hebt voor jouw rol als bedrijfshulpverlener.
- Benoemen hoe jouw bedrijfsnoodplan is opgebouwd en wat de inhoud is van het plan.
Om deel te nemen aan deze training is geen specifieke vooropleiding nodig. Iedereen die zich wil inzetten als bedrijfshulpverlener is welkom.
De totale studiebelasting van de training is 16 uur. Dit is op de volgende manier in te vullen:
Een fysieke training van 2 dagen (of 4 dagdelen) met een voorbereiding (afhankelijk van voorkennis en eigen tempo) van 2 uur. Een fysieke training van 1 dag (of 2 dagdelen) met een voorbereidende e-learning. De studiebelasting van de e-learning is (afhankelijk van voorkennis en eigen tempo) 8 uur.
De kosten voor een BHV-training zijn € ………pp. voor de gehele training inclusief een NIBHV-certificaat. Neem contact op voor een groepsprijs en/of cursus op jouw locatie.
Tijdens de praktische training zal de erkende NIBHV-instructeur continue de vaardigheden beoordelen en de competentie vastleggen. Als alle verplichte praktische vaardigheden als competent zijn beoordeeld, is het praktijk-gedeelte behaald. De theoretische kennis wordt tijdens de e-learningvariant getoetst in de e-learning. Tijdens een tweedaagse fysieke training wordt aan het eind van de modules (brand, communicatie, ontruiming en het eerste (spoedeisende) hulpgedeelte) een theorie-toets afgenomen. Om het NIBHV-certificaat te behalen moet zowel het praktisch- als theoretisch gedeelte positief worden afgesloten.
Bij gebleken competentie wordt een certificaat van het NIBHV uitgegeven.
- Studiebelasting 16 uur met optie tot 2 daagse fysieke training of een 1 daagse praktijktraining met een voorbereidende e-learning.
- Zowel theorie- als praktijkgedeelte moeten positief worden afgesloten waarna NIBH-certificaat wordt uitgereikt.
- Voor hulpverleners met een Eerste Hulp certificaat (van bijvoorbeeld de FAN of het Oranje Kruis) kan vrijstelling worden gegeven.
Gebruik data voor feedback aan ambulancepersoneel
Gebruik data voor feedback aan ambulancepersoneel René Boomars, physician assistant acute zorg, Medisch Management Ambulancezorg RAVU De RAVU maakt gebruik van reanimatie data om het ambulancepersoneel gestandaardiseerde feedback te geven over BLS en ALS aspecten. Alle reanimatiecasussen worden geanalyseerd volgens een standaard concept waarbij gebruik